Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 brengt Krönungsmesse naar Vaals

 

Bron: De Limburger

Door Merel Visscher

De Krönungsmesse blijft bestaan in het Heuvelland, dankzij het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals. Vanaf 2021 wordt het muziekstuk jaarlijks opgevoerd in de Sint Pauluskerk van Vaals.

Krönungsmesse Vaals 25 juni 2023

Vaals/Eys
Vijftig jaar lang was de Krönungsmesse van Mozart een vast en geliefd hoogtepunt van de Muziekdagen Eys. Tot de organisatie vorig jaar met pijn in het hart moest besluiten dat het concert van 2019 tevens de laatste Krönungsmesse zou zijn. Het bleek voor de organisatie van de Muziekdagen financieel en organisatorisch onhaalbare kaart om zo’n grote productie te brengen. De inkomsten uit sponsorgelden en de entreegelden liepen terug, terwijl de kosten voor de uitvoering bleven stijgen. Ook was het lastig om zo veel koorleden bij elkaar te krijgen.

Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals / CCK'74 FederatieHet Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837, dat sinds mei vorig jaar een federatie vormt met mannenkoor CCK’74 in Lemiers, heeft in ieder geval voldoende zangers en ervaring voor de uitvoering.
Daarbij kunnen de mannen wat betreft benodigde vrouwelijke zang een beroep doen op de Heerlense Oratorium Vereniging (HOV), een oratoriumkoor waarmee al langer nauw wordt samengewerkt voor grotere producties zoals vrij recent het Requiem van Verdi en Moreno’s Requiem van Auschwitz in Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Vaste dirigent Emmanuël Pleijers heeft bovendien ruimschoots ervaring met grote concerten, zeggen bestuursleden Jo Ernes en Dick Quint van het mannenkoor.
Dankzij mede bemiddeling van oud-burgemeester Reg van Loo van Vaals, tegenwoordig weer woonachtig in Eys, is het evenement door de organisatie van de Muziekdagen Eys in goed overleg overgedragen aan Vaals. Het is volgens Ernes en Quint echter nadrukkelijk niet de bedoeling dat de Krönungsmesse onderdeel blijft uitmaken van de Eyser Muziekdagen. Om de organisatie in Eys niet in de wielen te rijden, is gekozen voor de datum van 20 juni 2021.
Het voordeel van de Sint Pauluskerk is volgens Ernes en Quint dat deze groter is dan de Sint Agathakerk; er kan dus meer publiek komen. We willen ook Cultureel Centrum de Kopermolen erbij betrekken, bijvoorbeeld voor een informeel gedeelte aansluitend aan de Eucharistieviering.
Ondanks al het enthousiasme lukt het qua organisatie niet meer om de Krönungsmesse nog dit jaar op te voeren. De repetities beginnen dit najaar. Ook moet het koor nog sponsoren werven. Dat de Cecilia 1837 federatie de Krönungsmesse gaat opvoeren samen met HOV, vier topsolisten en symfonisch begeleidingsorkest Ensemble Conservatoire is „fantastisch”, vinden Ernes en Quint. „Deze mis is echt een uitdaging voor ons koor. Als zanger heb je dat ook nodig. Het vergt heel wat werk om dit in te studeren, maar als de uitvoering geweest is, zul je zien dat de leeftijd van de leden spreekwoordelijk omlaag gaat.”