Mozart’s Krönungsmesse -een unieke beleving- in de Vaalser St. Pauluskerk

 Krönungsmesse Vaals 25 juni 2023

 

Krönungsmesse kort muzikaal bekeken

Mozart’s Krönungsmesse dateert uit 1779 en werd voor het eerst uitgevoerd bij de kroning van Koning Leopold II in Praag. Het is een bijzonder feestelijke mis met operachtige allure.
Niet voor niets dat Mozart het thema van het Agnus Dei later in le Nozze di Figaro gebruikte bij een aria voor de partij van de “Gräfin”. Volgens kenners is het één van de mooiste, zoniet dé mooiste mis uit zijn Salzburger tijd.
Een strak ritmisch “Kyrie”, afgewisseld door lyrische lijnen van het “Christe” door solisten, contrasteerd met een stralend en uitbundig ‘Gloria’ waar Mozart’s vrolijkheid van afstraalt.

Een overrompelend “Credo” volgt dan met als hoogtepunt het “sublieme “Et in carnatus est”, gezongen door de vier solisten.
Het langzame, plechtige “Sanctus” is een enorm klankstuk en wordt gevolgd door een ritmisch eclatant “Hosanna”. Daarna is het tijd voor een uiterst ingetogen “Benedictus” waarbij alle vier de solisten zullen excelleren.
Als afsluiting volgt het bijzonder expressieve “AgnusDei” gezongen door sopraansolo, dat wordt beantwoord, in het “dona nobis pacem” , door een uitbundige koor finale.

Kortom een -unieke muzikale beleving- in de Vaalser St. Pauluskerk.